סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [ נוסח משולב ] תשנ"ה - 1995 קובע כי " תאונת עבודה " הינה :
" תאונה שאירעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו ומטעמו, ובעובד עצמאי- תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוקו במשלח ידו "
הוראת סעיף 80 (1) לחוק מרחיבה את הגדרת "תאונת עבודה" וקובעת כי :
" יראו תאונה כתאונה בעבודה אף אם -
(1) אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו לן ... מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו..."
מכאן למדים כי תאונה תחשב כפגיעה בעבודה אף אם נגרמה במהלך נסיעתו או הליכתו של המבוטח מביתו למקום העבודה או חזרה ממנו.
הגם שכך , לא כל תאונה שאירעה בנסיבות אלה תוכר באופן מוחלט כפגיעה בעבודה.
הוראת סעיף 80 (1) הנ"ל מהווה למעשה, חריג לסעיף 79 לחוק המרחיב את המושג "תאונת עבודה" ובתי הדין קבעו כבר מקדמת דנא כי יש לפרשה בצמצום ובאורח דווקני.
אם כך נשאלת השאלה אימתי תוכר תאונה שאירעה "בדרך" כפגיעה בעבודה ?
לאחרונה נדרש בית הדין הארצי לעבודה לשוב ולדון בסוגייה זו בתיק עב"ל 613/07 . באותו מקרה דובר על אדם, עובד מסעדה במקצועו, שיצא את עבודתו בסיום המשמרת לבית אחותו שהצטרפה לנסיעתו, כאשר במהלך נסיעתו הבחין סמוך לרמזור הבחין ברכב שהפאריע לתנועה. באותו מקום פרץ ויכוח בינו לבין יושבי רכב אחר שנסע לפניו, אשר התבררו כשוטרים והתדרדר לאלימות מילולית ופיזית שבמהלכו נגרמו לו חבלות ופגיעות והוא אף הסתיים במעצרו.
העובד הגיש תביעה לביטוח לאומי להכיר בנזקיו כפגיעה בעבודה, אשר נדחתה על ידו משקבע כי התקיפה אירעה עקב התגרות מצד העובד והתנגדות למעצר ואף שאירעה בדרך מהעבודה למעונו, אין לראותה כתאונה שאירעה עקב סיכוני הדרך.
העובד הגיש תביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי לבית הדין האזורי לעבודה , אשר אף היא נדחתה ומכאן הערעור שהונח לפתחו של בית הדין הארצי לעבודה.
בית הדין דחה הערעור משתמך ידו על בצ"ג 1262/04 , אשר הפנה לפסיקה העיקבית של בתי הדין לעבודה, לפיה אירוע הקורה לעובד בדרכו ממעונו למקום העבודה ובחוזרו משם יוכר כתאונת עבודה, כאשר הינו תוצאה של סיכוני הדרך האורבים לכל עובר ושב ולא כאשר הוא מתרחש בשל סיבות הטמונות במבוטח עצמו.
לשיטת בית הדין, אין כל ספק שהמושג "תאונת עבודה" - ובכלל זה תאונה שמתרחשת תוך כדי הליכה או נסיעה לעבודה וממנה מתייחסת לאירוע תאונתי בלתי צפוי. סעיף 80 (1) אינו מתקיים, כאשר תאונה שנגרמה על ידי הנפגע או שהיה שותף לגרימתה.
בעניין זה אף מפנה בית הדין לסעיף 80(3) הדן אומנם בתאונה שנגרמה במהלך העבודה עצמה ולא במהלך נסיעה או הליכה למעונו של הנפגע או ממנו בו נקבע בסיפא "... והנפגע לא היה שותף לגרימת הפגיעה" וקובע כי יש להחילה גם על תאונה שקרתה במהלך נסיעה או הליכה אל העבודה וממנה.
שירותי המשרד כוללים ייצוג והופעה בבית המשפט, בבית הדין לעבודה, בפני וועדות רפואיות ובפני וועדות עררים.
נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה
כתובתנו : רחוב משה לוי 11, בית UMI,ראשל"צ
לפניות התקשרו : 9511126 - 03
כתובת אתר: www.samara-law.co.il
דוא"ל : gil@samara-law.co.il